close
Συνταγές μαγειρικής

Ψωμί σπιτικό με ξερή μαγιά και κουρκουμά

Ψωμί σπιτικό με ξερή μαγιά και κουρκουμά

Τα υλικά για το ψωμί μας

1) 1050 gr αλεύρι   κίτρινο σκληρό τύπου Μ

2) 300 gr αλεύρι ολικής (προαιρετικό)

3) 3 φακελάκια μαγιά (3χ8­­=24gr)

4) 2 κουταλιές της σούπας αλάτι

5) 2 κουταλιές της σούπας ρίγανη

6) 2 κουταλιές της σούπας κουρκουμά

7) 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη ( την 1 για την μαγιά )

8) Σουσάμι καβουρντισμένο

9) 1/3 της κούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο

10) 350 gr γάλα πλήρες χλιαρό

11) Νερό χλιαρό όσο πάρει (να αντέχει το δαχτυλάκι)

Επί του έργου

Βήμα 1) Σε ένα σκεύος ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι την ζάχαρη(την μια κουταλιά) την ρίγανη τον κουρκουμά και τα ανακατεύουμε.

Ενεργοποίηση μαγιάς (προαιρετικό)

Βήμα 2) Σε ένα σκεύος ρίχνουμε λίγο χλιαρό νερό και μια – μια την μαγιά ανακατεύοντας, ρίχνουμε λίγο – λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε καλά να κάνουμε έναν χυλό. Το σκεπάζουμε με μια διαφάνεια και μια κουβερτούλα ή πάνω στο καλοριφέρ 10 έως 20 λεπτά για να φουσκώσει. Για τις φίλες/ους που θα ζυμώσουν με νωπή μαγιά. (αντιστοιχία ξερής μαγιάς με νωπή, είναι ένα φακελάκι ξερή με 30gr νωπή μαγιά).

Βήμα 3) Ρίχνουμε το λάδι και ανακατεύουμε, κάνουμε μια λακκούβα στην άκρη και ρίχνουμε την μαγιά μας, ρίχνουμε και το χλιαρό γάλα και με ένα κουτάλι ή με το χέρι μας παίρνουμε λίγο – λίγο αλεύρι για να δημιουργήσουμε την ζύμη.

Όταν αρχίσει να μην δουλεύεται την βάζουμε στον πάγκο ρίχνοντας λίγο αλεύρι στον πάγκο και συνεχίζουμε το ζύμωμα να κάνουμε μια ζύμη εύπλαστη ελαφρώς προς μαλακιά και όχι προς σκληρή ζύμη, χρόνος ζυμώματος γύρω στα δέκα λεπτά είναι αρκετός. Αν χρειαστεί θα προσθέσετε λίγο αλεύρι, αν χρειαστεί νερό θα βουτάτε το χέρι στο χλιαρό νερό για να φέρετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Βήμα 4) Λαδώνουμε το σκεύος που ζυμώσαμε και βάζουμε την ζύμη μέσα, με τα χέρια μας ελαφρώς την λαδώνουμε βάζοντας πάνω στην ζύμη μια διαφάνεια.

Βήμα 5) Σκεπάζουμε με μια κουβέρτα και βάζουμε το σκεύος σε ζεστό μέρος κοντά στο καλοριφέρ ή στην κουζίνα ανάβοντας τον φούρνο στους σαράντα βαθμούς ώσπου να διπλασιαστεί τουλάχιστον.

Βήμα 6) Βάζω σε ένα τηγάνι το σουσάμι και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύω συνεχώς για να μην καεί, μόλις χρυσίσει το βγάζω και ανακατεύω μην καεί, θέλει προσοχή.

Βήμα 7) Ετοιμάζω τα φορμάκια και τα λαδώνω, ρίχνω την ζύμη στον πάγκο ζυμώνοντας ελαφρώς να ξεφουσκώσει η ζύμη και την κόβω σε τρία ίσα μέρη.

Βήμα 8) Παίρνω το ένα κομμάτι της ζύμης και με τον πλάστη ή με τα χέρια μας, ανοίγουμε την ζύμη δίνοντας ένα μακρόστενο σχήμα στο φάρδος της φόρμας. Ρίχνουμε σουσάμι όσο θέλουμε, ραντίζω με νεράκι να δημιουργήσω υγρασία και τυλίγω σε ρολό. Το βάζω στην φόρμα πατώντας την ζύμη να πάει παντού ρίχνοντας από πάνω σουσάμι και ραντίζω. Καλύπτω τις φόρμες με διαφάνεια και τις βάζω σε ζεστό μέρος να ξανά φουσκώσουν. Εγώ τις έβαλα πάνω στο καλοριφέρ.

Βήμα 9) Ετοιμάζω τον φούρνο μου στους 200 βαθμούς στον αέρα και βάζω στον πάτο της κουζίνας ένα μεταλλικό σκεύος με νερό για να έχω υγρασία.

Βήμα 10) Στα δεκαπέντε λεπτά ψησίματος βγάζω τις φόρμες ραντίζω τα ψωμάκια με νερό και τα ξαναβάζω για ψήσιμο.

Βήμα 11) Μετά από επτά λεπτά δοκιμάζω με ένα καλαμάκι αν έχει ψηθεί, αν το καλαμάκι είναι στεγνό το ψωμί είναι έτοιμο. Ο χρόνος ψησίματος παίζει ανάλογα με τον φούρνο σας, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή. Σε εμένα έκανε είκοσι τρία λεπτά.

Κλείνω τον φούρνο και αφήνω τα ψωμιά για επτά με δέκα λεπτά μέσα. Όταν τα βγάλω χτυπώντας το ψωμί πρέπει να κάνει έναν κούφιο ήχο, σημάδι ότι το ψωμί έχει ψηθεί καλά.

Βήμα 12) Τα βάζω σε μια σχάρα και τα σκεπάζω με μια υγρή πετσέτα ώσπου να κρυώσουν. (η υγρή πετσέτα βοηθάει στο να μην κάνει χοντρή και σκληρή κόρα, οπότε είναι προαιρετικό)

Βήμα 13) Εάν θέλω να έχω φρέσκο ψωμί, όταν κρυώσει καλά το κόβω σε φέτες το βάζω σε σακούλες που κλείνουν αεροστεγώς και το βάζω στον καταψύκτη. Όταν χρειάζομαι βγάζω όσο θέλω το αφήνω να ξεπαγώσει φυσιολογικά και έτσι έχω πάντα φρεσκότατο ψωμάκι.

Διαβάστε για τα οφέλη του κουρκουμά εδώ.

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response