close
Ποντιακές Συνταγές

Τσουμούρ’: Τα ποντιακά κρουτόν

Τα ποντιακά κρουτόν θα φτιάξουμε σήμερα. Οι Πόντιοι ήξεραν να κάνουν οικονομία γιατί οι εποχές που ζούσαν ήταν δύσκολες, όπως ακριβώς και σήμερα. Γι αυτό δεν πετάμε τίποτα και χρησιμοποιούμε το μπαγιάτικο ψωμί για να φτιάξουμε τσουμούρ’.

Υλικά:

Μπαγιάτικο ψωμί
ελαιόλαδο ή μαργαρίνη

Εκτέλεση:

Κόβουμε το μπαγιάτικο ψωμί σε κυβάκια και το ραντίζουμε με πολύ λίγο νερό.

Βάζουμε στο τηγάνι λίγο λάδι ή μαργαρίνη και ροδίζουμε τα κομματάκια του ψωμιού. Βάζουμε τα ψωμάκια σε πιατέλα κι όταν κρυώσουν, μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε αεροστεγές μπολ ή σακουλάκια.

Εναλλακτικά μπορούμε να ρίξουμε στο τηγάνι μια σκελίδα σκόρδο τριμμένη κι έτσι το τσουμούρ’ θα γίνει σκορδάτο, ή να τους ρίξουμε ρίγανη.

Το τσουμούρ’ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, σε σούπες, με το φαγητό σας, με διάφορες σάλτσες σαν συνοδευτικό ή με όποιο άλλο τρόπο μπορείτε να σκεφθείτε, ακόμη και σκέτο τρώγεται.

Άλλος ένας τρόπος για την παρασκευή του τσουμούρ’ είναι να τρίψουμε την ψίχα του ψωμιού και να το τηγανίσουμε, απλά αυτό είναι πιο δύσκολο να χρησιμοποιηθεί.

Καλή σας όρεξη!

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response