close
Τροφές, Βότανα & Θεραπείες

Ταραξάκο ή Πικραλίδα, βότανο υπερτροφή

Ταραξάκο ή Πικραλίδα

Ταραξάκο ή Πικραλίδα το άγριο ραδίκι του βουνού κοινώς αγριοράδικο, μια υπέρ τροφή για τον οργανισμό μας. Είναι το καλλίτερο διουρητικό γιατί περιέχει κάλιο, σε αντίθεση με άλλα διουρητικά που αποβάλουν το κάλιο το ταραξάκο το συγκρατεί και το επαυξάνει. Είναι το μαγικό ραδίκι του βουνού με όλα τα οφέλη που είναι αναγκαία για τον οργανισμό μας.Είναι χειμερινό φυτό, αρχίζουμε να το βλέπουμε από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη.

Ταραξάκο, αγριοράδικο ή πικραλίδα, βότανο υπερτροφή για τον οργανισμό μας 

βοτανικό όνομα taraxacum officinale

Περιγραφή: Το Ταραξάκο αναφέρεται ως ελληνική λέξη και λέγεται ότι είναι το βότανο που θεραπεύει τις ταραχές, τις διαταραχές και τους πόνους του οργανισμού.

Χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων σε όλη την οικουμένη, ως πολύπλευρο θεραπευτικό(κινέζικη Ιατρική, Αρχαία Ελλάδα, Ινδιάνικη θεραπευτική, Μεσαίωνας κλπ).

Αναφέρεται ως πικραλίδα εξαιτίας της λακτοπικρίνης (lactupircin) που είναι υπεύθυνη για την πικρή του γεύση.

Είναι το γνωστό ραδίκι του βουνού(αγριοράδικο) που είναι πολυετές ποώδες χειμερινό φυτό, χωρίς στέλεχος και με ύψος ως 20-25 εκ. Εμφανίζεται από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη και πολλαπλασιάζεται από τα ριζώματα του, αλλά και με σπόρους.

αγριοράδικο, πικραλίδα Έχει κίτρινα άνθη που ανοίγουν το πρωί, κλείνουν το βράδυ και με οδοντωτά φύλλα. Ανθίζει την άνοιξη, αλλά δεν αποκλείεται να δείτε άνθη και νωρίτερα.

Φυτρώνει παντού και περιέχει ένα κάρο χρήσιμες ουσίες για τον οργανισμό μας.

Περιέχει μέταλλα(σίδηρο, κάλιο – η πλουσιότερη πηγή καλίου-, μαγνήσιο, μαγγάνιο, θείο, νάτριο, ψευδάργυρο), υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες(Α, Β, C, D, Ε, Κ), σεσκιτερπενικές λακτόνες, γερμακρολίδια, φλαβονοειδή, τανίνες, κουμαρίνες, στερόλες, τριτερπένια, καροτενοειδή(λουτείνη, βιολαξανθίνη, πολυσακχαρίνες) κ.α.

Το κίτρινο λουλούδι του μοιάζει πολύ με μικρή μαργαρίτα.

Θεραπευτικές Ιδιότητες: Είναι ένα από τα καλύτερα καθαρτικά της φύσης, διουρητικό, χωνευτικό, χολαγωγό και χολαιρετικό, εξαιρετικό σαν τονωτικό του ήπατος, το βοηθά να απομακρύνει τοξίνες κάθε προέλευσης, ανακουφίζει ακόμα και στα πρώτα στάδια κίρρωσης.

Αυτές οι ιδιότητες εξηγούν και τη θετική επίδραση του φυτού σε δερματικές παθήσεις (έκζεμα, ψωρίαση, ακμή), αλλά και στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

*Θεωρείται ένα από τα καλύτερα χολαγωγά φυτά και εξαιρετικό διουρητικό.

* Διεγείρει τις εκκρίσεις της χολής, βοηθάει στη σωστή λειτουργία της καθώς διεγείρει τη ροή της βοηθώντας στη διάσπαση των λιπών.

*Κρατά τη χοληστερίνη σε χαμηλά επίπεδα.

* Είναι λιποδυαλιτικό

*Αντιμετωπίζει τη  χολολιθίαση

*Βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου στα άτομα με διαβήτη

*Βοηθάει στην απομάκρυνση των περίσσιων υγρών από το σώμα και αντίθετα με άλλα διουρητικά που οδηγούν σε αποβολή του καλίου με την ούρηση, το ταραξάκο συμβάλλει στην συντήρηση του καλίου σε υψηλά επίπεδα (περιέχει 3,5%-4,5% επί των ξηρών φύλλων).

*Είναι άριστο αποτοξινωτικό, απομακρύνει άχρηστες κ επικίνδυνες ουσίες-τοξίνες από όλο το σώμα και ειδικότερα από τα νεφρά, το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη.

*Θεραπεύει χρόνιες παθήσεις του συκωτιού και καταπολεμά τις πέτρες στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη.

*Μειώνει το ουρικό οξύ και τα τριγλυκερίδια στο αίμα.

*Καθαρτικό του αίματος και θεραπεύει την υψηλή του πίεση.

*Είναι αντισκορβουτικό και άριστο τονωτικό.

*Επίσης είναι αντιβηχικό και πολύ καλό αντιφλεγμονώδες ειδικά για παθήσεις του στήθους.

*Αποτρέπει τα αδενικά οιδήματα.

*Ακόμη είναι αντιρρευματικό και άριστο θεραπευτικό της αρθρίτιδας και των χρόνιων ρευματοπαθειών.

*Θεραπεύει την χρόνια δερματίτιδα, βοηθάει στο έκζεμα, στην ακμή και στην φαγούρα.

*Καταπολεμάει τον έρπη. Το φυτό περιέχει ένα λευκό γαλακτώδη χυμό (Latex).που αν απλωθεί πάνω σε μυρμηγκιές τις εξαφανίζει.

*Αυξάνει την όρεξη(εξαιτίας της πικράδας του) και βοηθάει στην σωστή πέψη των τροφών(πολύ καλό χωνευτικό και τονωτικό του στομάχου)

*Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη δυσκοιλιότητα.

*Άριστη πηγή πρόσληψης καλίου αλλά και ασβεστίου.

*Οι ρίζες του μπορούν να αλεστούν και να χρησιμοποιηθούν σαν υποκατάστατο του καφέ ή ως ενισχυτικό γεύσης του καφέ.

Είναι το βότανο που το χρησιμοποιούμε όλο, από την κορφή(άνθη) ως τις (ρίζες).

Να θυμάστε πως είναι αμέτρητα τα οφέλη από την χρήση του ταραξάκου εκτός όλων των ανωτέρω που αναφέρθηκαν.

Ταραξάκο για περιορισμό της όρεξης.

Το ταραξάκο μειώνει την όρεξη και βοηθάει στο να μεταβολίζονται σωστά τα λίπη και τα σάκχαρα του οργανισμού. Κάνετε έγχυμα με το βότανο και πίνετε από ένα φλυτζάνι δυο με τρεις φορές την μέρα.

Ταραξάκο ή Πικραλίδα εδώ

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response