close
Ήθη & Έθιμα

Σουμάδεμαν (Αρραβώνας)

Οι γονείς του παιδιού, οι οποίοι ήταν αποκλειστικά υπεύθυνοι για την εξεύρεση νύφης, αφού έδιναν το λόγο, όριζαν την ημέρα των αρραβώνων , που συνήθως ήταν Σάββατο. Η οικογένεια του γαμπρού με όργανα, λύρα, ταούλ (νταούλι), ζουρνάν, αγγείον (γκάιντα), πήγαινε στο σπίτι του κοριτσιού όπου γινόταν ο αρραβώνας .

Πρώτα μιλούσαν σχετικά με το «σουμάδεμαν και το σουμαδεμέντι» , ύστερα πρόσφεραν τη σουμάδα και τα πρώτα δώρα, δηλ. δαχτυλίδι, τσίτι, φωτοδέμια και κατόπιν χόρευαν. Απαραίτητη ήταν η παρουσία του παπά για την αλλαγή των δαχτυλιδιών «χωρίς παπάν σουμάδ’ κι έτον». Τα δαχτυλίδια ήταν πάντα χρυσά. Αυτός που τα άλλαζε ήταν υποχρεωμένος και να τους στεφανώσει.  Το ίδιο βράδυ όριζαν και το χρόνο τέλεσης του γάμου που συνήθως ήταν πολύ σύντομα.

Από την ημέρα του αρραβώνα μέχρι το γάμο δεν επιτρέπονταν να συναντηθούν οι δύο νέοι ούτε να πάει ο ένας στο σπίτι του άλλου.

Οι αρραβώνες σπάνια διαλύονταν. Σε περιπτώσεις διάλυσης έλεγαν «Έκλωσαν τη σουμάδα»και επέστρεφαν τα δώρα. Ήταν πάρα πολύ ατιμωτικό και ο νέος έπρεπε να ξενιτευτεί αφού πλέον δεν τον σήκωνε το κλίμα του χωριού.

Συνταγή Σουμάδας

Η Σουμάδα είναι σιρόπι από αμύγδαλα ή πικραμύγδαλα. Είναι αναψυκτικό με μοναδικό άρωμα και πίνεται παγωμένη. Στoν Πόντο συνόδευε τους αρραβώνες και “σφράγιζε”  τη συμφωνία για το γάμο. Συχνά,  πριν την σερβίρουν την αρωμάτιζαν με ανθόνερο και την πασπάλιζαν με κανέλα. Ο καρπός του αμύγδαλου συμβόλιζε την ευλογία και την απόκτηση πολλών και καλών παιδιών, πρώτιστη επιδίωξη κάθε οικογένειας.

Υλικά:
300 γραμμάρια αμυγδαλόψιχα
6 -8 πικραμύγδαλα
1 κιλό ζάχαρη
4 φλιτζάνια νερό

Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζετε τα αμύγδαλα ρίχνοντάς τα σε βραστό νερό για λίγα λεπτά. Μετά τρίψτε τη φλούδα που φεύγει πολύ εύκολα.

Ο παραδοσιακός τρόπος θέλει τα αμύγδαλα να κοπανίζονται σε γουδί με προσθήκη λίγης ζάχαρης (περίπου μια κουταλιά) ώστε να προκύψει λεία αλοιφή (πάστα). Μπορείτε, όμως, να το κάνετε και σε μπλεντεράκι.

Την πάστα αυτή, λοιπόν, την ανακατεύετε με το μισό νερό και την περνάτε από ψιλό τουλπάνι (εναλλακτικά, από τούλια) στύβοντας ώστε να βγει ο χυμός, τον οποίο και συλλέγετε. Επαναλαμβάνετε με ένα φλιτζάνι νερό και στύβετε ξανά.

Το υγρό που συλλέξατε, μαζί με το τελευταίο φλιτζάνι νερό και τη ζάχαρη, τα βάζετε σε κατσαρολάκι και βράζετε μέχρι το μίγμα να δέσει (σαν σιρόπι), ξαφρίζοντας αν χρειαστεί.

Αφήνετε να κρυώσει και τοποθετείτε σε αποστειρωμένο μπουκάλι και το σφραγίζετε.

Για να σερβίρετε βάζετε σε ένα ποτήρι ένα – δύο δάχτυλα σουμάδα και συμπληρώνετε με παγωμένο νερό.

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response