close

Πασιφλόρα ή Πασιφλώρα ή Ρολογιά 

Πασιφλόρα Λουλούδι του πάθους Passiflora είναι ένα αειθαλές αναρριχώμενο φυτό της Νότιας Αμερικής με τη ιστορία του, ως θεραπευτικό βότανο, να χρονολογείται από την εποχή των Ίνκας ακόμα. Οι Ισπανοί Ιεραπόστολοι που κατέφθασαν αργότερα στην περιοχή, αφιέρωσαν το φυτό στα Πάθη του Χριστού, με τα πέταλά του να συμβολίζουν τους δέκα Απόστολους (με εξαίρεση τον Πέτρο και τον Ιούδα), τη μωβ κορώνα το αγκάθινο στεφάνι του, τους πέντε στήμονες – τις πληγές του Εσταυρωμένου, τα καφέ στίγματα – τα καρφιά της Σταύρωσης.

Το passion flower, όπως το λένε στην Αμερική, θεωρείται το εθνικό λουλούδι του Τενεσή.

Υπάρχουν πολλά εκατοντάδες τροπικά είδη πασιφλόρας που ευδοκιμούν στην Αμερική, υπάρχουν περίπου 600 είδη πασιφλόρας στον κόσμο.

Στην Ελλάδα είναι γνωστή η μπλε passiflora incarnate και η passiflora caerulea.

Κοινώς την ονομάζουμε «ρολογιά»  γιατί τα άνθη της μοιάζουν με ρολόι.

Περιγραφή: Η πασιφλόρα ή ρολογιά είναι φυλλοβόλο αναρριχώμενο φυτό ταχείας ανάπτυξης με γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα..

Έχει αρκετά μεγάλα άνθη διαμέτρου 10cm το καλοκαίρι αλλά και το φθινόπωρο, σε απαλό άσπρο-μπλε-μοβ χρώμα, κίτρινους-πορτοκαλί καρπούς, που μοιάζουν με μικρά αυγά.

Οι βλαστοί διαθέτουν διακλαδισμένους έλικες που βοηθούν στην στήριξή του, οι οποίοι μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 10 μέτρα περίπου. Προσφύεται σε κιγκλιδώματα, πλαίσια, στέγαστρα, πέργκολες, τοίχους κτλ.

Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες αλλά και σε ημισκιασμένες θέσεις, σε εδάφη με λίγη υγρασία και σε πετρώδη. Ικανό να επιζήσει στους -15°C αλλά και στην καυτή ζέστη, που μπορεί απλώς να κάψει μερικά μόνο κλαδιά του. Χαρακτηριστικό της είναι τα όμορφα και ιδιαίτερα λουλούδια που μοιάζουν με ρολόγια. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους και ημιξυλώδη μοσχεύματα.

Ο καρπός τρώγεται και χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη του φυτού εκτός των ριζών.

Θεραπευτικές Ιδιότητες: Αντίθετα με πολλά ψυχοφάρμακα, δεν επηρεάζει το μυϊκό σύστημα, γεγονός που καθιστά ακίνδυνη τη λήψη της οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Το βότανο αυτό θεωρείται πιο δυνατό από το τίλιο και το χαμομήλι.

Η πασιφλόρα είναι σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλής για τις εξαιρετικές ηρεμιστικές, κατευναστικές της ιδιότητες χάρη στη μοναδική παρουσία και αναλογία των συστατικών της με πρωταγωνιστή την βενζοφλαβόνη, μια ουσία με αγχολυτική δράση.

Η πασιφλώρα φαίνεται να έχει ήπια, σταδιακή επίδραση στον οργανισμό – με τα αποτελέσματά της να μεγιστοποιούνται σε διάστημα έως είκοσι ημερών, ενώ η επίδρασή της φαίνεται να μη συνοδεύεται από τα συμπτώματα υπνηλίας των συμβατικών ηρεμιστικών.

Έτσι, η πασιφλώρα χρησιμοποιείται σήμερα ως θεραπευτικό βότανο (medicinal plant), για την αντιμετώπιση σε εξάψεις, της νευραλγίας και του άγχους καθώς και συγγενών διαταραχών, της μελαγχολίας και της κατάθλιψης, της επιληψίας, της αϋπνίας, της υστερίας και άλλων νευρογενών διαταραχών καθώς και για την άμβλυνση συμπτωμάτων στέρησης σε διακοπή του καπνίσματος και σε περιπτώσεις αλκοολισμού.

Η πασιφλώρα παρουσιάζει επίσης αναλγητικές ιδιότητες και σε πολλές χώρες εφαρμόζεται ως έμβρεγμα σε κομπρέσα για την ανακούφιση από πονοκεφάλους, ενώ παρουσιάζει επίσης αντισπασμωδικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες και αγγειοδιασταλτικές (αντιυπερτασικές) επιδράσεις.

Χάρη στα φαινολικά και τανινικά συστατικά του διαθέτει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και στυπτικές επιδράσεις, με ενδείξεις όπως διάρροια και δυσεντερία, γρίπη, ελμινθίαση.

Τέλος πιστεύεται ότι βελτιώνει τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος και συστήνεται σε περιπτώσεις άσθματος και βρογχίτιδας, ενώ φαίνεται να βελτιώνει αισθητά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου.

Λοιπές ενδείξεις αφορούν διαταραχές της όρασης, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και μειωμένη λίμπιντο.

Πασιφλόρα ή ρολογιάΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ:

Χρησιμοποιείται ολόκληρο το φυτό (φύλλα, κλαδιά, άνθη, καρποί).

Ρίχνουμε 1 κουταλιά του γλυκού σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό για 10 λεπτά. Πίνουμε 1 φλιτζάνι το βράδυ μισή ώρα πριν τον ύπνο για την αϋπνία ή 2 φλιτζάνια τη μέρα για την ανακούφιση άλλων καταστάσεων.

Η πασιφλόρα συνδυάζεται με το τζίνσενγκ, σε περίπτωση που θέλουμε να επιτύχουμε πνευματική καθώς και σωματική τόνωση.

Συχνότητα:  Μπορούμε να πίνουμε 2 φλιτζάνια την ημέρα για έναν μήνα. Στη συνέχεια, κάνουμε ένα διάλειμμα μίας εβδομάδας και αν χρειαστεί συνεχίζουμε για άλλους δυο μήνες με την ίδια λογική. Συνιστάται να εναλλάσσουμε τα βότανα που λαμβάνουμε, για να παρέχουμε στον οργανισμό μας νέα συστατικά. Καλό είναι, λοιπόν, να μην παίρνουμε το ίδιο βότανο πάνω από 3 μήνες.

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΛΑΙΟΥ

Θεραπευτικές Ιδιότητες

Υπνωτικό, αντισπασμωδικό, καταπραϋντικό, αντικαταθλιπτικό. αναλγητικό, αντιφλεγμονώδες.

Αρωματοθεραπευτικές εφαρμογές

Το λάδι πασιφλόρας είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ασβέστιο και φώσφορο.

Το λάδι πασιφλόρας λόγω των ιδιοτήτων του, έχει ιδιαίτερη σημασία στην αρωματοθεραπεία. Χρησιμοποιείται σε μίγμα λαδιών βάσης και κατάλληλα αιθέρια έλαια για καταπολέμηση, κυρίως, της αϋπνίας και σαν ηρεμιστικό. Επίσης, λόγω των αντισπασμωδικών, αντιφλεγμονωδών και καταπραϋντικών ιδιοτήτων του σε μίγματα για μυϊκούς πόνους και οιδήματα.

Το λάδι είναι ένα ευχάριστο λάδι βάσης, δεν αφήνει “ελαιώδη” επιφάνεια και είναι κατάλληλο για εφαρμογές στο πρόσωπο. Παρόλο που απορροφάται πολύ γρήγορα από το δέρμα, δουλεύεται πολύ εύκολα.

Η υψηλή περιεκτικότητα του ελαίου αυτού σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, το καθιστά καλό συστατικό διαφόρων ενυδατικών σκευασμάτων.

Το λάδι είναι κατάλληλο για ώριμα, γερασμένα, ξηρά και σκασμένα δέρματα καθώς και για ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά.

Αφέψημα Πασιφλόρας:  βράζεται για 10-15 λεπτά σε νερό (υπολογίστε πως θα χρειαστείτε 2-5γρ. βοτάνου ανά φλιτζάνι ροφήματος).

Δοσολογία: Κατανάλωση μέχρι και 3 κούπες Πασιφλωρας την ημέρα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ πριν από το γεύμα) για τουλάχιστον 15 μέρες.

Πασιφλόρα createyourself

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

1 Σχόλιο

Leave a Response