close
Τροφές, Βότανα & Θεραπείες

Κουρκουμάς ή Κουρκούμη Μπαχαρικό και Ιδιότητες

Κουρκουμάς ή Κουρκούμη

Κουρκουμάς ή Κουρκούμη αλλιώς κιτρινόριζα ή χρυσόριζα!

Περιγραφή: Πρόκειται για ένα  ριζωματοειδές πολυετές φυτό, προέρχεται από την τροπική Νότιο Ασία και το κύριο συστατικό της κιτρινόριζας είναι η κουρκουμίνη και ως πρόσθετο τροφίμων έχει τον κωδικό Ε100. Καλλιεργείται για τα ριζώματά τους.

Τα ριζώματα της κιτρινόριζας βράζονται, στη συνέχεια ψήνονται σε φούρνους και μετά αλέθονται και παραλαμβάνουμε έτσι την γνωστή κίτρινη σκόνη. Η τριμμένη κιτρινόριζα χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Νοτίου Ασίας και της Μέσης Ανατολής, ως συστατικό σε μείγματα κάρι αλλά και ως χρωστική είτε σε διάφορα παρασκευάσματα ή ακόμη και σε υφάσματα. Πιο διαδεδομένα η κιτρινόριζα είναι ένα από τα βασικά συστατικά της μουστάρδας. Ως πρόσθετο στα τρόφιμα η κιτρινόριζα χρησιμοποιείται γιατί παρέχει στο τρόφιμο προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.

Το κάρυ: Δεν πρέπει ο Κουρκουμάς ή κουρκούμη να συγχέεται με το κάρυ το οποίο δεν αποτελεί ξεχωριστό καρύκευμα αλλά είναι μείγμα που παρασκευάζεται από 20-30% κουρκούμη αναμειγμένη με κόλιαντρο,κύμινο κάρδαμο και διάφορα είδη πιπεριών.

Η Κουρκούμη είναι καρύκευμα. Είναι η αστραφτερή κίτρινη σκόνη που προέρχεται από το θρυμματισμό του ξερού κοτσανιού του φυτού curcuma longa – τροπικός πολυετής θάμνος που ανήκει στην οικογένεια της πιπερόριζας και τον συναντάμε κυρίως στην Ινδία και την Ινδονησία. Η κουρκούμη θεωρείται ιερό φυτό στις χώρες αυτές ιδιαίτερα στην Ινδία όπου για μεγάλο διάστημα κατείχε σημαντική θέση στην κοινωνική, πολιτιστική και θεραπευτική παράδοση. Επίσης κατέχει διακεκριμένη θέση στην ινδική ιατρική παράδοση, την Αγιουβέρδα μια και θεωρείται τροφή με ιδιότητες που καθαρίζουν τον οργανισμό και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πεπτικών ανωμαλιών, πυρετού, φλεγμονών, αρθρίτιδας, ηπατικών νόσων. Η κουρκούμη χρησιμοποιείται και στην κινέζικη και τη Θιβετιανή παραδοσιακή ιατρική.

Πιο διαδεδομένα η κιτρινόριζα είναι ένα από τα βασικά συστατικά της μουστάρδας. Ως πρόσθετο στα τρόφιμα η κιτρινόριζα χρησιμοποιείται γιατί παρέχει στο τρόφιμο προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.

Στην αρχαιότητα οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν την κουρκούμη για να βάφουν τα ρούχα τους κίτρινα, ενώ οι βαφείς του μεσαίωνα την αναμείγνυαν με το λουλάκι (βαθύ γαλάζιο) για να εξασφαλίσουν μια όμορφη πράσινη απόχρωσηΗ λατινική ονομασία του φυτού κουρκούμη, curcuma longa, προέρχεται από την αραβική λέξη kurkum που σημαίνει σαφράν- κρόκος. Η κουρκούμη είναι επίσης γνωστή ως ινδικό σαφράν ή κίτρινη πιπερόριζα στα κινέζικα

Το κύριο συστατικό της κιτρινόριζας είναι η κουρκουμίνη, μία ενεργή αντιφλεγμονώδης ένωση, που έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι βοηθά στην καταπολέμηση πολλών μορφών καρκίνου.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι αντιθρομβωτικό, αντιμικροβιακό, αντιικό, αντιμυκητιακό, αντιοξειδωτικό, και αντιφλεγμωνώδες.

Προστατεύει από τον καταρράκτη και την γεροντική άνοια (Alzheimer). Βοηθά στην επούλωση δερματικών πληγών και πιθανώς στην αντιμετώπιση της σπαστικής κολίτιδας και του πεπτικού έλκους.

Έχετε πολλούς λόγους να προσθέστε τον κουρκουμά στην καθημερινή σας διατροφή. Δίνει εξαιρετική γεύση σε σούπες, κρέατα και σάλτσες, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο για καρκίνο και διατηρώντας έναν λειτουργικό και υγιή οργανισμό.

Εκμεταλλευτείτε τις ευεργετικές ιδιότητες του κουρκουμά και για την εξωτερική σας εμφάνιση. Βελτιώστε την όψη της επιδερμίδας του προσώπου σας χρησιμοποιώντας τον κουρκουμά τοπικά, για την αντιμετώπιση της ακμής. Επίσης βοηθάει στην αντιμετώπιση της ουλίτιδας. Ο κουρκουμάς δε θα πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η κουρκούμη δεν πρέπει να συγχέεται με το κάρυ το οποίο δεν αποτελεί ξεχωριστό καρύκευμα αλλά είναι μείγμα που παρασκευάζεται από 20-30% κουρκούμη αναμειγμένη με κόλιαντρο, κύμινο κάρδαμο και διάφορα είδη πιπεριών.

ΚουρκουμάςΟ κουρκουμάς, είναι η φυσική κορτιζόνη χωρίς τις παρενέργειες της. Περιέχει τους φυσικούς αναστολείς COX-2 οι οποίοι, περιέχονται και στα φαρμακευτικά παυσίπονα, που συστήνονται κατά του πόνου.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Ο κουρκουμάς περιέχει ένα ευρύ φάσμα από αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντι-ιικές, αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητιασικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έχει επίσης πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, νιασίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Λόγω όλων αυτών των ιδιοτήτων, ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία μιας μεγάλης γκάμας προβλημάτων υγείας.

Προλαμβάνει τον Καρκίνο
Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, σταματά την ανάπτυξη των υφιστάμενων όγκων και καταστρέφει ακόμη τα καρκινικά κύτταρα. Σύμφωνα με διάφορες ερευνητικές εργασίες, έχει βρεθεί ότι τα δραστικά συστατικά που υπάρχουν στον κουρκουμά είναι ο καλύτερος προστάτης σε περίπτωση θεραπείας όγκων με ακτινοβολία. Δρα επίσης προληπτικά κατά της λευχαιμίας, του καρκίνου του παχέος εντέρου, και του μαστού.

Ανακουφίζει από τους πόνους της Αρθρίτιδας
Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μπορούν να βοηθήσουν πολύ στη θεραπεία τόσο της οστεοαρθρίτιδας όσο και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Την ίδια στιγμή οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες που υπάρχουν στο σώμα και είναι υπεύθυνες για την καταστροφή των κυττάρων. Άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, όταν καταναλώνουν κουρκουμά σε τακτική βάση, βλέπουν μεγάλη ανακούφιση σε ήπιους ως μέτριους πόνους στις αρθρώσεις, καθώς και φλεγμονή των αρθρώσεων.

Ελέγχει τον Διαβήτη
Ο κουρκουμάς βοηθά να μετριαστεί το επίπεδο της ινσουλίνης και ως εκ τούτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του διαβήτη. Ταυτόχρονα βοηθά στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2. Βελτιώνει επίσης τον έλεγχο της γλυκόζης και αυξάνει την επίδραση των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία όταν χρησιμοποιείται με ισχυρά φάρμακα και καλό είναι να συμβουλευτείτε γιατρό σ’αυτή την περίπτωση.

Μειώνει τη Χοληστερίνη
Ερευνητικές εργασίες έχουν αποδείξει ότι όταν ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται απλά ως καρύκευμα τροφίμων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης. Είναι ένα γνωστό ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορα άλλα προβλήματα υγείας. Όταν διατηρούνται σε φυσιολογικά επίπεδα, αποτρέπονται πολλές καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ενισχύει το Ανοσοποιητικό Σύστημα 
Περιέχει ένα λιποπολυσακχαρίτη που βοηθά στην τόνωση και την αύξηση της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος. Την ίδια στιγμή λόγω των αντιβακτηριδιακών, αντι-ιικών, και αντιμυκητιακών παραγόντων που υπάρχουν στον κουρκουμά, βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να χτίσει ισχυρή άμυνα και κατά συνέπεια υπάρχει μικρότερη πιθανότητα να ταλαιπωρηθείτε από κρυολογήματα, γρίπη και βήχα. Κατά την έναρξη των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, πιείτε μία φορά τη μέρα ένα ποτήρι ζεστό γάλα που με ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη. Μέσα σε λίγες μέρες θα νιώσετε καλύτερα.

Επουλώνει τις Πληγές
Σαν φυσικό αντισηπτικό και αντιβακτηριδιακό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απολυμαντικό. Σε πληγές, κοψίματα και εγκαύματα, πασπαλίστε κουρκουμά σε σκόνη πάνω στην πληγή, για να επιταχύνετε τη διαδικασία της επούλωσης. Βοηθά και στην αποκατάσταση του κατεστραμμένου δέρματος, στη θεραπεία της ψωρίασης και άλλων φλεγμονωδών καταστάσεων του δέρματος.

Διαχείριση Βάρους
Έχει επίσης βρεθεί ότι ο κουρκουμάς σε σκόνη μπορεί να παρέχει σημαντική βοήθεια για να διατηρήσετε το ιδανικό σας βάρος. Περιέχει ένα συστατικό που βοηθά στην αύξηση της ροής της χολής, ένα σημαντικό παράγοντα στην κατανομή των διατροφικών λιπών και έτσι να βοηθά στον έλεγχο του βάρους. Αν θέλετε να χάσετε βάρος, πάρτε ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη σε κάθε γεύμα.

Αποτρέπει τη νόσο του Αλτσχάιμερ 
Καθώς αφαιρεί τη συσσώρευση πλάκας στον εγκέφαλο, βελτιώνει τη ροή του οξυγόνου και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά και εμποδίζει και επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου. Η τακτική κατανάλωση του, υποστηρίζει γενικά την καλή υγεία του εγκεφάλου.

Βελτιώνει την Πέψη
Υπάρχουν πολλά βασικά συστατικά στον κουρκουμά που διεγείρουν την παραγωγή χολής, η οποία κατά κάποιο τρόπο βελτιώνει την πέψη και μειώνει συμπτώματα όπως φούσκωμα και αερία. Επίσης, βοηθά στη θεραπεία στις περισσότερες νόσους του εντέρου συμπεριλαμβανομένης της ελκώδους κολίτιδας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από κάθε είδους ασθένεια της χοληδόχου κύστης δεν θα πρέπει να το καταναλώνουν ως συμπλήρωμα διατροφής, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Είναι καλύτερα να καταναλώνουμε τον κουρκουμά σε ακατέργαστη μορφή, όταν υπάρχουν οποιουδήποτε είδους πρόβλημα πέψης.

Αποτρέπει τις παθήσεις του Ήπατος
Είναι ένα είδος φυσικού αποτοξινωτικού για το συκώτι. Το ήπαρ αποτοξινώνει το αίμα μέσω της παραγωγής των ενζύμων και ο κουρκουμάς αυξάνει την παραγωγή αυτών των ζωτικών ενζύμων. Τα ένζυμα αυτά, διασπόνται και να μειώνουν τις τοξίνες που υπάρχουν στο σώμα. Επίσης βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και να διεγείρει την έμμηνο ρύση. 

Όταν συνδυάζεται με κουνουπίδι προλαμβάνει τον καρκίνο του προστάτη

Μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση μεταστάσεων σε πολλές μορφές καρκίνου

Διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης

Μειώνει τον κίνδυνο της παιδικής λευχαιμίας

Βοηθάει στην πρόληψη και τη θεραπεία των κρυολογημάτων

Φάρμακο εξπρές κατά της καταρροής και του φλέγματος

Κατά της αναιμίας

Κατά της διάρροιας

Χρησιμοποιείται και στην κοσμετολογία για την αντιμετώπιση του αποχρωματισμού του δέρματος και τα σημάδια της ακμής

Κρυολόγημα  Αισθανόμαστε το κρυολόγημα να πλησιάζει ή είμαστε ήδη κρυωμένοι; Σε ένα φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό, ανακατεύουμε μισό κουταλάκι γλυκού κουρκουμά και ένα κουταλάκι μέλι. Το πίνουμε ζεστό μέχρι και τρεις φορές την ημέρα.

Πως και που τον χρησιμοποιούμε:

Όταν βράζουμε ζυμαρικά ή ρύζι μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κουρκουμά στο νερό που βράζουμε

Στα ψητά λαχανικά και πατάτες ταιριάζει καταπληκτικά η γεύση του κουρκουμά, σε γεμιστά, μπριάμ στο φούρνο ή ντολμάδες.

Σε σούπες λαχανικών ή κόκκινες σάλτσες για μακαρόνια.

Σε όσπρια, όπως φακές, φασολάδα, γίγαντες στο φούρνο κτλ.

Σε πατατοσαλάτα

Οι ευεργετικές ιδιότητες του κουρκουμά πολλαπλασιάζονται όταν τον χρησιμοποιούμε μαζί με μαύρο πιπέρι.

Η καύση κουρκουμά ή κουρκούμη απομακρύνει τα κουνούπια

Εξωτερική χρήση: Φυσική ομορφιά με κουρκούμη

Εξαφανίζει την πιτυρίδα. Τα προβλήματα της Πιτυρίδας και του ξηρού δέρματος της κεφαλής μπορούν να ξεπεραστούν με κουρκούμη.

Συνταγή. Ανακατέψτε τον κουρκουμά με το καυτό λάδι, και μόλις κρυώσει, εφαρμόστε το μείγμα στο τριχωτό της κεφαλής που έχει υγρανθεί πρώτα. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με ένα ήπιο σαμπουάν (μαλακού τύπου).

Θεραπεύει την ακμή. Μπορεί  να χρησιμοποιηθεί για να λύσει το πρόβλημα της ακμής. Με την κουρκούμη το δέρμα γίνεται πιο λείο και απαλλαγμένο από την ακμή.

Συνταγή. Αναμειγνύετε λίγο κουρκουμά με γάλα και ελαιόλαδο. Μόλις αναμειχθούν καλά τα υλικά μπορεί να εφαρμοστεί στο πρόσωπο, σαν μάσκα. Αφήστε τη για 15 λεπτά ή και περισσότερο, στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

Μειώνει τις ρυτίδες και τους μαύρους κύκλους των ματιών.

Με τη Κουρκούμη επίσης μπορείτε να αφαιρέσετε τις λεπτές γραμμές και τους μαύρους κύκλους στα μάτια.

Συνταγή. Φτιάξτε ένα πελτέ από σκόνη κουρκούμης με λίγο γάλα. Απλώστε το στο πρόσωπο γύρω από τα μάτια και αφήστε το για 20 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

Ενυδατώνει το δέρμα Η κουρκούμη ενυδατώνει και μαλακώνει το τραχύ δέρμα.

Συνταγή α) Αναμείξτε ένα ασπράδι αυγού με δύο σταγόνες ελαιόλαδο, λεμόνι και ροδόνερο. Προσθέστε τον κουρκουμά και ανακάτεψε καλά. Εφαρμόστε στα ξηρά μέρη του σώματος, όπως αγκώνες, τα γόνατα και τις φτέρνες. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

Συνταγή β) Άλλη μία πολύ καλή εφαρμογή που έχει ο κουρκουμάς είναι να τον χρησιμοποιήσετε σαν απολεπιστικό σώματος. Ανακατέψτε λίγο κουρκουμά σκόνη μαζί με λίγο αλεύρι και νερό και με αυτό τρίψτε όλο σας το σώμα πριν πλυθείτε.

Ραγάδες  Ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι έγκυες γυναίκες είναι η εμφάνιση ραγάδων.

Συνταγή Για να τις αποφύγετε, ετοιμάστε ένα μείγμα με κουρκουμά και γιαούρτι, απλώστε στο στην κοιλιά σας για πέντε λεπτά και μετά ξεπλύνετε. Αν το κάνετε συχνά θα διατηρηθεί η ελαστικότητα του δέρματος και θα αποφευχθούν οι ραγάδες.

Κάψιμο Αν κατά λάθος κάψετε το χέρι σας στην κουζίνα, να μία εύκολη λύση για την αντιμετώπιση του εγκαύματος.

Συνταγή  Ανακατέψτε μία κουταλιά της σούπας με τζελ αλόης και τοποθετήστε στο μείγμα πάνω στο σημείο του εγκαύματος.

Ουλίτιδα Ο κουρκουμάς βοηθάει επίσης στη μείωση της ουλίτιδας.

Συνταγή Εφαρμόστε ένα μείγμα από κουρκουμά, φυσικό αλάτι και έλαιο σιναπιού στην περιοχή με το πρόβλημα δύο με τρεις φορές τη μέρα. Ξεπλύντε το στόμα σας μετά με χλιαρό νερό.

Αναιμία  Αν αισθάνεστε αδυναμία και υποψιάζεστε ότι έχετε αναιμία, τότε μία κουταλιά του γλυκού κουρκουμά μαζί με μέλι καθημερινά θα σας βοηθήσει αρκετά.

Διάρροια  Κουρκουμάς μαζί με νερό, επίσης βοηθάει να αντιμετωπιστεί η διάρροια.

Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον αποχρωματισμό του δέρματος και τα σημάδια της ακμής

Συνταγή.  Αναμείξτε κουρκουμά με λίγο χυμό λάιμ μέχρι να γίνει μία πάστα, και τρίψτε το πάνω στις δυσχρωμίες του δέρματος ή στα σημάδια της ακμής. Αφήστε το για περίπου 20 λεπτά και ξεπλύνετε με ζεστό νερό.

Η περιοχή που θα το απλώσετε ίσως να πάρει μία κίτρινη απόχρωση, η οποία όμως φεύγει με το πλύσιμο. Γι αυτό είναι καλύτερα να κάνετε τη θεραπεία αυτή το Σαββατοκύριακο.

Κουρκουμάς e-diatrofi

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

1 Σχόλιο

Leave a Response