close

Καρπούζι ο βασιλιάς της υγείας μας

Το καρπούζι περιέχει περίπου 92% νερό και μόνο 5% ζάχαρη, γι’ αυτό και η κατανάλωσή του προκαλεί έντονη διούρηση. Κι αν αυτό σας είναι ενοχλητικό, σκεφτείτε ότι έτσι καθαρίζονται το αίμα από τα δηλητήρια και τα νεφρά από τα άλατα και τους μικρούς λίθους.

Επίσης, η υπερβολική ποσότητα νερού που υπάρχει στο καρπούζι είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να το καταναλώνουμε αμέσως μετά το γεύμα ή το δείπνο, επειδή επηρεάζει αρνητικά την πέψη. Καλύτερα σκέτο κάποια άλλη ώρα.

Το καρπούζι ενδείκνυται να τρώγεται με άδειο στομάχι πριν από το δείπνο, καθώς καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες και κρατά το πεπτικό σύστημα σε άριστη κατάσταση.

Θεραπευτική επίδραση ασκεί το καρπούζι στις παθήσεις του ήπατος, ενώ είναι αποτελεσματικό ως φρούτο σε κυστίτιδες και γενικά σε όλες τις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος.

Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, αυτοί που πάσχουν από διάρροια πρέπει να καταναλώνουν αρκετό καρπούζι, ενώ τρεις μερίδες καρπουζιού την ημέρα δίνει λάμψη και διατηρεί το δέρμα σε άψογη κατάσταση.

Οι σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, C, λυκοπένιο, κάλιο και φυτικές ίνες. 

Η περιεκτικότητα του σε ζάχαρο και θερμίδες είναι χαμηλή ενώ δεν περιέχει καθόλου λίπη ή χοληστερόλη.

Τα χαρακτηριστικά αυτά καθιστούν το καρπούζι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία.

Το καρπούζι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, βήτα καροτίνης και λυκοπενίου. Οι ουσίες αυτές έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από διάφορους καρκίνους και από καρδιακές παθήσεις.

Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την υγεία των ματιών, για τη νυκτερινή όραση και παράλληλα ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού μας που καταπολεμούν τις μολύνσεις.

Η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο που βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους, της φοβίας ή του πανικού και γενικά συμβάλλουν στο να αισθανόμαστε καλά.

Η βιταμίνη C βοηθά το αμυντικό σύστημα μας για την καταπολέμηση των μολύνσεων. Επίσης προστατεύει από φυσικές οξειδωτικές ουσίες που επιταχύνουν τη γήρανση και ευνοούν τον καρκίνο. Το καρπούζι είναι πλούσιο σε κάλιο που συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδίας και της πίεσης.

Το καρπούζι είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών που βοηθούν τις κινήσεις του εντέρου, καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η βιταμίνη C είναι ουσία αντιοξειδωτική πολύ ωφέλιμη για τον οργανισμό. Το β-καροτένιο είναι προβιταμίνη της βιταμίνης Α η οποία είναι απαραίτητη για την όραση.

Το κάλιο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της πίεσης και για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, στη μείωση της απορρόφησης από το έντερο της χοληστερόλης και προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέως εντέρου και άλλων μορφών καρκίνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το λυκοπένιο, δηλαδή η χρωστική ουσία στην οποία οφείλεται το κόκκινο χρώμα ορισμένων φρούτων και λαχανικών (π. χ. τομάτας, καρπουζιού), που περιέχεται στο καρπούζι είναι περισσότερο διαθέσιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό συγκριτικά με το αντίστοιχο που περιέχεται στην τομάτα.

Επίσης, το καρπούζι προσφέρει το λυκοπένιο όταν καταναλώνεται ωμό, σε αντίθεση με την τομάτα, η οποία απελευθερώνει καλύτερα τη συγκεκριμένη ουσία όταν μαγειρευτεί.

Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό βεβαίως με τις αποδεδειγμένες ευεργετικές δράσεις του λυκοπενίου στο καρδιαγγειακό σύστημα, στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου και στην άνοση λειτουργία του οργανισμού εξαιτίας της ισχυρής αντιοξειδωτικής του δράσης, καθιστά το καρπούζι ως μια επιπρόσθετη εναλλακτική πηγή υγείας και πρόληψης.

Φυσικά, με την εξέλιξη της γενετικής έχουν παραχθεί καρπούζια διαφορετικού χρώματος (κίτρινα και άσπρα), που παρά το γεγονός ότι έχουν την ίδια γεύση με τα κόκκινα, δεν περιέχουν λυκοπένιο.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, το καρπούζι έχει διουρητικές ιδιότητες και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία των νεφρών.

Όσο οι επιστήμονες περισσότερο μελετούν  τα καρπούζια τόσο περισσότερο συνειδητοποιούν ότι εκ φύσεως περιέχουν ουσίες πολύτιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι έως τώρα μελέτες τους έχουν δείξει ότι όταν τρώμε καρπούζι, η φυτοχημική ουσία σιτρουλίνη που περιέχει μετατρέπεται στον οργανισμό στο αμινοξύ αργινίνη.

Το αμινοξύ αυτό προασπίζει την υγεία της καρδιάς, του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να είναι ωφέλιμο για τους πάσχοντες από παχυσαρκία και τύπου 2 διαβήτη.

Η αργινίνη διεγείρει, επίσης, το νιτρικό οξείδιο που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία με έναν μηχανισμό παρόμοιο με αυτόν των φαρμάκων για τη στυτική δυσλειτουργία.

Η περιεκτικότητα του καρπουζιού σε ζάχαρο είναι μικρότερη από αυτήν του μήλου. Ένα καρπούζι μπορεί να περιέχει το μισό ζάχαρο από ένα μήλο.

Δύο φλιτζάνια καρπούζι, έχουν μόνο 80 θερμίδες και δεν έχουν καθόλου λίπος ή χοληστερόλη. Οι βαθυκόκκινες ποικιλίες καρπουζιού, περιέχουν άφθονη λυκοπένη, ένα θρεπτικό συστατικό που προστατεύει την υγεία της καρδιάς, του καρκίνου του προστάτη και του δέρματος.

Καρπούζι στην el.wikipedia


 

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response