close
Συνταγές μαγειρικής

Βασιλόπιτα, κέικ – συνταγή με βίντεο!

Αγαπητοί φίλοι, τα Χριστούγεννα πέρασαν, πλησιάζουν οι μέρες για να περάσει η παλιά χρονιά και να έρθει η καινούργια!

Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το γιορτάσουμε αν όχι με μια βασιλόπιτα για μετά το γιορτινό μας τραπέζι αλλά και την ώρα που πίνουμε την σαμπάνια μας και κόβουμε την πίτα για το φλουρί και την καλοτυχία που θα μας φέρει για την καινούργια χρονιά, παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, οικογένεια φίλους κ.λπ.  Σκεπτόμενος τα παραπάνω αποφάσισα να σας κάνω μια βασιλόπιτα αλλά όχι σαν τις άλλες, μια βασιλόπιτα κέικ, που θα λατρέψετε!

Καλή σας όρεξη και εύχομαι Υγεία, χαρά σύνεση και καλές γεύσεις για την καινούργια χρονιά!

Υλικά για την βασιλόπιτα μας

  • Μείγμα 1
    • 300 gr  βούτυρο
    • 250 gr ζάχαρη
    • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
    • Ξύσμα από ένα λεμόνι
    • 1 βανίλια
    • ½ κ. γ. Μοσχοκάρυδο
    • 5 κομματάκια μαστίχα
    • ½  κ .γ. μαχλέπι
  • Μείγμα 2
    • 4 αυγά
    • 100 gr χυμό πορτοκάλι
  • Μείγμα 3
    • 500 gr     αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 1 κ. σ. μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση συνταγής βασιλόπιτας

Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το χτυπάμε στο μίξερ να αφρατέψει. Ρίχνουμε την ζάχαρη στο μίξερ και τα ξαναχτυπάμε καλά ώσπου να αφρατέψουν. Όσο ποιο πολύ τόσο καλλίτερα, να γίνει προς το άσπρο. Βάζουμε στο γουδί την μαστίχα την κάνουμε σκόνη και την ρίχνουμε στο μίξερ μαζί με το μαχλέπι, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα από το πορτοκάλι και λεμόνι, την βανίλια και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε ένα -ένα τα αυγά στο μίξερ και τα ανακατεύουμε καλά. Σε ένα σκεύος ανακατεύουμε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι και ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού και όλα τα υλικά που έχουμε στο μίξερ. Παίρνουμε μια κουτάλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μια καλή σφιχτή ζύμη και στο τέλος ρίχνουμε ένα κέρμα πλυμένο και τυλιγμένο καλά με χρυσόχαρτο.

Παίρνουμε ένα σκεύος, αν δεν είναι αντικολλητικό το βουτυρώνουμε και το αλευρώνουμε για να μην κολλήσει. Το ρίχνουμε μέσα και το απλώνουμε όσο μπορούμε γιατί θα απλώσει και μόνο του. Παίρνουμε έναν κρόκο αυγού με λίγο νερό το ανακατεύουμε και με ένα πινέλο αλείφουμε από πάνω. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και μόλις το βάλουμε κατεβάζουμε στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου.

Αν δείτε ότι παίρνει χρώμα από πάνω βάλτε ένα αλουμινόχαρτο. Προαιρετικά αν θέλετε ρίχνετε άχνη ζάχαρη από πάνω.

Καλή επιτυχία και σε εσάς.


Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response