close
Τροφές, Βότανα & Θεραπείες

Τσάι του βουνού – Ιδιότητες βοτάνου

Τσάι του βουνού

Το γνωστό και αγαπημένο, τσάι του Βουνού είναι η ιδανική πρόταση για τις κρύες μέρες του Χειμώνα και τις ζεστές του Καλοκαιριού, ζεσταίνοντας ή φρεσκάροντας το σώμα μας και θωρακίζοντας την υγεία μας.

Σε αντίθεση το πολυδιαφημιζόμενο Πράσινο Τσάι, το οποίο είναι πλούσιο σε καφεΐνη ή οποία θεωρείται από την εναλλακτική θεραπευτική ως ιδιαιτέρως εθιστική ( και επιβλαβής σε μεγάλες ποσότητες) για τον οργανισμό

Το αγαπάμε για την ευχάριστη γεύση του και τα ωφέλιμα συστατικά του με τα οποία εφοδιάζει τον οργανισμό μας.

Το πίνουμε σε οιαδήποτε ώρα της ημέρας και απεριόριστα χωρίς φόβο.

Το τσάι του βουνού πίνετε και σκέτο χωρίς ζάχαρη γιατί δεν είναι πικρό όπως το ασιατικό τσάι και έχει ωραία γεύση.

Μπορείτε επίσης στο κλασικό τσάι του βουνού να προσθέσετε μέλι, κανέλα, λεμόνι. Εμπιστευθείτε τα βότανα που ζουν για χρόνια μέσα στην παράδοσή μας και σίγουρα δεν θα χάσετε.

Το τσάι του βουνού παρουσιάζει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται στα αιθέρια έλαια που περιέχει και ιδιαίτερα στα φλαβονοειδή.

Από την αρχαιότητα ο Ιπποκράτης και αργότερα ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης εστίασαν στη θεραπευτική δράση των βοτάνων.

Οι γνώσεις τους μεταδόθηκαν από γενιά σε γενιά και σήμερα έρχονται δεκάδες τεκμηριωμένες μελέτες, από τη σύγχρονη ιατρική επιστήμη να επιβεβαιώσουν τα οφέλη στην υγεία του ανθρώπου.

Στα βουνά της Ελλάδας εντοπίζονται περίπου 17 είδη. Τα περισσότερα είναι αυτοφυή σε βραχώδεις περιοχές με υψηλό υψόμετρο, η ασύστολη συλλογή του σχεδόν τα απειλεί με εξαφάνιση

Το Τσάι του Βουνού ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών (Lamiaceae) και στο γένος Sideritis.

Στον Άθω, στην Πίνδο και στην Σαμοθράκη με την ονομασία Sideritis Athoa (τσάι του βουνού ή τσάι του Άθω ή Βλάχικο τσάι ή μπεττόνικα).

Στον Παρνασσό και το Βελούχι με το όνομα Sideritis Raeseri (τσάι του βουνού).

Στον Ταύγετο και στο Μαλεβού με την ονομασία Sideritis Clandestina (τσάι του βουνού, τσάι του Ταυγέτου).

Στον Όλυμπο ως δυσεύρετο είδος σε υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων, στο Πήλιο και στον Κίσσαβο, με το όνομα Sideritis Scardica (τσάι του βουνού, βότανο των θεών).

Στα Λευκά Όρη της Κρήτης σε υψόμετρο 1300-2000 μέτρα με το όνομα Sideritis Syriaca (τσάι του βουνού, μαλοτήρα, καλοκοιμηθιά).

Στη Δίρφυ της Εύβοιας σε υψόμετρο 1000-1500 μέτρων, με το όνομα Sideritis Euboea (τσάι του βουνού , τσάι της Εύβοιας) και φυσικά σε αρκετά ακόμη μέρη.

Το τσάι του βουνού περιέχει πληθώρα συστατικών όπως φλαβονοειδή, διτερπένια, φαινυλοπροπάνια, ιριδοειδή, μονοτερπένια.

Οι ουσίες αυτές ευθύνονται τόσο για την αντιφλεγμονώδη δράση σε οξεία φάση φλεγμονής που παρουσιάζει το τσάι του βουνού, όσο και για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

θεωρείται:

Αντισπασμωδικό

Αναλγητικό

Επουλωτικό

Αντιοξειδωτικό

Αγχολυτικό

Ευστόμαχο

Εφιδρωτικό

Τονωτικό

Αντιερεθιστικό

Αντιαναιμικό διότι περιέχει σίδηρο

Είναι διουρητικό και αποτοξινωτικό.

Το τσάι του βουνού επιδρά ευεργετικά σε:

Δρα προστατευτικά ενάντια στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού

Την καταπολέμηση της δυσπεψίας και των γαστρεντερικών διαταραχών

Διεγερτικό του εγκεφάλου και των μυών

Επιταχύνει την αναπνοή

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Βοηθά στη καταπολέμηση του κρυολογήματος, της ρινικής συμφόρησης

Στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και της αναιμίας

Βελτιώνει τη καρδιαγγειακή λειτουργία

Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου.

Το αιθέριο έλαιό του και ιδιαίτερα αυτό της μαλοτίρας, είναι ιδιαίτερα δραστικό αντιμικροβιακό, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε καρβακρόλη.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα εκχυλίσματα των Sideritis euboea και Sideritis clandestina, μπορούν να συνεισφέρουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, καθώς προστατεύουν έναντι της απώλειας της οστικής πυκνότητας και ενισχύουν τη μηχανική αντοχή των οστών.

Σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια διαπιστώθηκε ότι ενισχύθηκε η αντιοξειδωτική άμυνα περιοχών του εγκεφάλου.

Πληροφοριακά

Ο τρόπος που θα παρασκευάσουμε το τσάι βουνού είναι πολύ βασικός, καθώς δεν πρέπει να βράσει σε υψηλούς βαθμούς γιατί θα καταστραφούν τα συστατικά του.

Ο σωστός τρόπος είναι να βράσουμε πρώτα το νερό και πριν αρχίσει να κοχλάζει το αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το τσάι βουνού, το αφήνουμε για 3-4 λεπτά και μετά το σουρώνουμε.

Εναλλακτικά μπορούμε να βράσουμε το τσάι μαζί με το νερό αλλά και πάλι θα το αποσύρουμε από τη φωτιά πριν ακόμα κοχλάσει.


el.wikipedia.org

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response