close

Σπαθόχορτο

Το Σπαθόχορτο, είναι ένα από τα ποιο σημαντικά φυτά-βότανα της Ελληνικής Χλωρίδας

Ονόματα του φυτού: Βάλσαμο, Βαλσαμόχορτο, Λειχηνόχορτο, Περίκη, Χελωνόχορτο, Κοψοβότανο, Ψειροβότανο, Σπαθόχορτο, Βότανο του Αϊ-Γιάννη του Προδρόμου

Περιγραφή: Υπάρχουν περίπου 300 είδη του φυτού αυτού. Είναι θάμνος αειθαλής, λείος, πολύκλαδος που φτάνει σε ύψος τα 30 -60 εκατοστά. Στέλεχος όρθιο με μικρά επιμήκη φύλλα που έχουν πολλά διαφανή στίγματα. Αν τρίψουμε τα άνθη του, αναδίδεται μία δυνατή μυρουδιά ρητίνης. Τα άνθη του είναι χρυσοκίτρινα. Ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται όλα τα αέρια μέρη του φυτού. Πολύ γνωστό είναι το βαλσαμέλαιο που παρασκευάζεται από τις ανθοφόρες κορυφές του βοτάνου.

Θεραπευτικές Ιδιότητες: Το βάλσαμο είναι ένα αρωματικό φυτό με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι διεγερτικό και ιδιαίτερα τονωτικό Αντιφλεγμονώδες, επουλωτικό, ηρεμιστικό, στυπτικό.

Ιδανικό για το άγχος, κατάθλιψη, συναισθηματικές διαταραχές της εμμηνόπαυσης, εξάντληση νεύρων, έλκος στομάχου, βρογχίτιδα, βήχα. Διουρητικό.

Όταν ληφθεί εσωτερικά έχει ηρεμιστική δράση. Χρησιμοποιείται κατά της νευραλγίας, ανησυχίας, έντασης και παρόμοιων προβλημάτων.

Εξωτερικά είναι ένα πολύτιμο επουλωτικό και αντιφλεγμονώδες. Σαν λοσιόν (σπαθόλαδο) επιταχύνει την επούλωση τραυμάτων, μωλωπισμών, κιρσών, εγκαυμάτων, ουλές, εκζέματα, πληγές, τσιμπήματα εντόμων.

Αποτελεσματικό επουλωτικό σε μώλωπες, καταπραΰνει ισχιαλγία και ρευματικούς πόνους.

Προστατεύει τα ερεθισμένα κι ευαίσθητα δέρματα. Εξαφανίζει τα σημάδια από εγκαύματα και τραύματα.

Χρήση: Για εσωτερική χρήση, λαμβάνεται σαν αφέψημα συνήθως ένα κουταλάκι του γλυκού ξερά τριμμένα φύλλα και άνθη σε μία κούπα καυτό νερό για 10-15 λεπτά. Εξωτερικά χρησιμοποιείται αφού εκχυλισθεί το φρέσκο φυτό σε ελαιόλαδο για πολλές ημέρες (40 έως 50) σαν άριστο επουλωτικό σε πληγές και εγκαύματα πρώτου βαθμού.

Συνταγή παρασκευής σπαθόλαδου

Το σπαθόλαδο ή βαλσαμέλαιο είναι προιόν που παράγεται από το φυτό σπαθόχορτο και από ελαιόλαδο.

Αφού κόψουμε το φυτό κοντά στο άνθος του, χωρίς να το ξεριζώσουμε και μάλιστα στην εποχή που βρίσκεται σε ανθοφορία (Μάης – Ιούνης), ρίχνουμε τις κορφές με τα άνθη σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο οξύτητας 0,3 – 0,8 βαθμούς, το οποίο βρίσκεται μέσα σε γυάλινη φιάλη, σε ποσότητα 40% σπαθόχορτο και το υπόλοιπο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το αφήνουμε στον ήλιο για 2-3 ημέρες ούτως ώστε  να κοκκινίσει.

Δεν πρέπει να αφήνουμε το σπαθόλαδο περισσότερες ημέρες στον ήλιο, γιατί το ελαιόλαδο που περιέχει, αν είναι εκτεθειμένο για αρκετές ημέρες στον ήλιο ταγκιάζει και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πόσιμο, παρά μόνο για εξωτερική χρήση.

Μετά από 30 έως 40 ημέρες το σπαθόλαδο είναι έτοιμο για χρήση.

Πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό και σκιερό μέρος.

Το σπαθόλαδο δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι.

Φαρμακευτικές ιδιότητες του σπαθόλαδου

Πρόκειται για το περίφημο Βάλσαμο των αρχαίων Σπαρτιατών, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι πολεμιστές για την επούλωση των πληγών από τα σπαθιά των αντιπάλων.

Είναι αναλγητικό, αντιφλεγμονώδες, επουλωτικό, είναι ιδανικό για κάθε πόνο ρευματικό και για τους πόνους των αρθρώσεων. Για κάθε είδους πληγές, κακώσεις, μώλωπες, εγκαύματα, φλεγμονές, έλκη, οιδήματα.

Ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αποφυγή «ανοίγματος» ασθενών λόγω κατάκλισης.

Προστατεύει τα ερεθισμένα κι ευαίσθητα δέρματα. Εξαφανίζει τα σημάδια από εγκαύματα και τραύματα.

Για κράμπες, πιασίματα και ψύξεις, νευραλγίες και πονοκεφάλους. Κάνουμε επαλείψεις ή ελαφρές εντριβές στο μέρος που πονά. Μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε τοπικά επιθέματα με μια διαποτισμένη γάζα.

Εφαρμογή του σπαθόλαδου:

Στην περιοχή που υπάρχει το πρόβλημα, αφού την καθαρίσουμε, επάλειψη με αρκετή ποσότητα Σπαθόλαδου ούτως ώστε αυτή να λαδίσει. Στη συνεχεία αφήνουμε το Σπαθόλαδο για λίγη ώρα (30′- 60′) μέχρι να απορροφηθεί.

Το Σπαθόλαδο ή Βαλσαμέλαιο είναι επίσης πόσιμο. Συνιστάται ιδιαίτερα για το έλκος, τις κολίτιδες, την επώδυνη πέψη και τις ξινίλες του στομάχου αλά  και ως αντικαταθλιπτικό.

Πίνουμε μισό κουταλάκι του γλυκού, το πρωί, νηστικοί, και το βράδυ πριν την κατάκλιση, και όποτε παρουσιάζεται πρόβλημα. Συνιστάται η συχνή λήψη σε μικρές δόσεις.

Ιδανικό για κάθε θεραπευτικό ή χαλαρωτικό μασάζ, μπορεί να εμπλουτισθεί με αιθέρια έλαια, ανάλογα με την περίπτωση, ή να συνδυαστεί με άλλα έλαια (π.χ. αμυγδαλέλαιο, έλαιο αβοκάντο κ.λ.π.).Επίσης με μελισσοκέρι και πρόπολη δημιουργεί κεραλοιφή που βοηθά στα σκασμένα χείλη, τα χέρια και αναπλάθει τα κύτταρα.

Επισημάνσεις: Επειδή η Υπερικίνη (Hypericin), που εμπεριέχεται στο φυτό είναι φωτοευαίσθητη ουσία συνίσταται η χρήση του Σπαθόλαδου ή Βαλσαμέλαιου. κυρίως τις βραδινές ώρες.

Προσοχή Το αποξηραμένο σπαθόχορτο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως αφέψημα σε συνδυασμό με άλλα αρωματικά φυτά και να το πίνουμε σαν τσάι ή ως σκόνη για την παρασκευή διαφόρων αλοιφών, γιατί έχει χάσει το 50% από τις ιδιότητές που έχει, όταν είναι φρεσκοκομμένο.

Αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου

Ιδιότητες

αντιβακτηριδιακές

αντιμυκητιακές

αντιμικροβιακές

αντιφλεγμονώδες

αποσυμφορητικές ιδιότητες

οι ιδιότητες αυτές καθιστούν το έλαιο του ευκαλύπτου κατάλληλο για αναπνευστικά προβλήματα όπως

πονόλαιμο

άσθμα

βήχα

ρινική συμφόρηση

βρογχίτιδα

και ιγμορίτιδα

Ως φυσικό αποσμητικό και αντισηπτικό χρησιμοποιείται για να απολυμάνει την ατμόσφαιρα των δωματίων. Σκοτώνει βακτήρια και μικρόβια.

Σπαθόχορτο στην el.wikipedia


 

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response