close
Τροφές, Βότανα & Θεραπείες

Κανέλα – Ιδιότητες – μπαχαρικό – Οφέλη

Κανέλα το θεραπευτικό μπαχαρικό

Η κανέλα αποτελεί ένα μοναδικό καρύκευμα με σημαντικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, αξιοζήλευτο διατροφικό πλούτο και ιδιαίτερες θεραπευτικές ιδιότητες.
Χαρακτηρίζεται θεραπευτική χάρη στα συστατικά που περιέχει με κυριότερη τη σιναμαλδεύδη.

Η σιναμαλδεύδη επιδρά στα αιμοπετάλια και έχει βρεθεί ότι βοηθάει στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων στον οργανισμό.

Επίσης, συστατικά της κανέλας έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, χάρη στην ικανότητά τους να εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων, μυκήτων κ.α.

Παράλληλα, βοηθά στη δυσπεψία, στην υπέρταση, στην βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, στους πονοκεφάλους, στις κράμπες, στους πόνους της περιόδου και του στομάχου ενώ έχει θετική επίδραση στο έλκος του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου.

Η κανέλα βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου.

Η κανέλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μεγάλη αποτελεσματικότητα στη μείωση της γλυκόζης του αίματος όπως επίσης και στα επίπεδα της χοληστερόλης στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Οι πολυφαινόλες της κανέλας παρουσιάζουν ιδιότητες της ινσουλίνης και κινητοποιούν την εναπόθεση γλυκόζης στους σκελετικούς μύες και στο λιπώδη ιστό.

Τα συστατικά αυτά που περιέχονται στην κανέλα μιμούνται τη δράση της ινσουλίνης, μειώνοντας τη γλυκαιμία. Επίσης φαίνεται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα κανέλας τόσο σημαντικότερη είναι η μείωση στα επίπεδα γλυκόζης.

Καθυστερεί το ρυθμό γαστρικής κένωσης, δηλαδή το χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το στομάχι, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια πιο αργή απορρόφηση των σακχάρων της τροφής γεγονός που επίσης μειώνει τα επίπεδα της μεταγευματικής γλυκόζης και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c)σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν μια σημαντική επίδραση της κανέλας στην ευαισθησία των κυττάρων του οργανισμού στην ινσουλίνη, βελτιώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο ακόμη περισσότερο τον γλυκαιμικό έλεγχο.

Προσθέστε μισό κουταλάκι κανέλας στα γεύματα σας: στο ρυζόγαλο, στο γιαούρτι στη φρουτοσαλάτα ή στο τσάι σας.

Κυριότερα οφέλη της κανέλας:

Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου σας

Ξυλάκι ή σκόνη κανέλας σε ζεστό κρασί αναζωογονεί

Εισπνοές ατμών για βήχα και κρυολογήματα

Καταπολεμά το πόνο της περιόδου

Βελτιώνει την υγεία του εντέρου

ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος

Βοηθάει να χάσετε βάρος

βοηθάει στη διατήρηση της ευαισθησίας της ινσουλίνης

είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό

Κάνει καλό στην υγεία των ούλων

έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες

Από άποψης θρεπτικών συστατικών η κανέλα αποτελεί μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου, ενός συστατικού που σχετίζεται με την παροχή ενέργειας και ποικίλες μεταβολικές διαδικασίες στον οργανισμό μας.

2 κουταλιές του γλυκού κανέλλα μας προμηθεύουν το 38 % του μαγγανίου, το 10 % των φυτικών ινών, το 9,6 % του σιδήρου και το 6 % του ασβεστίου που ο οργανισμός χρειάζεται καθημερινά.

Η κανέλα μπορεί να θεωρηθεί και ως «λιποδιαλυτική» με έμμεσο τρόπο επειδή αυξάνει την ευαισθησία ινσουλίνης, άρα ελέγχει τη γλυκόζη του αίματος παράγοντας ταυτόχρονα λιγότερη ινσουλίνη η οποία έχει την τάση να συσσωρεύει λίπος στον οργανισμό.

Συμπερασματικά, έχει θετική επίδραση στη καύση λίπους και κυρίως τοπικού λίπους ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.

 Πόνοι περιόδου – Βράζουμε σε μισό λίτρο νερό 2-3 ξυλαράκια κανέλας και πίνουμε.
 Πονόδοντο – Βράζουμε σε μισό λίτρο νερό 2-3 ξυλαράκια κανέλας και μια χούφτα «κεφάλια» γαρίφαλου και πλένουμε το στόμα.

Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι για απώλεια βάρους – Απολαύστε μια κούπα τσάι με κανέλα, μέλι και λεμόνι και βοηθήστε τον οργανισμό σας να χάσει τα περιττά κιλά.

Δοσολογία: Πίνετε μια κούπα το πρωί με άδειο στομάχι και μια κούπα πριν τον ύπνο με άδειο στομάχι. Το ρόφημα μπορείτε να το πίνετε συνοδευτικά σε κάθε δίαιτα που ακολουθείτε.

Υλικά

1/2 κουταλάκι κανέλα σε σκόνη ή μισό ξύλο κανέλα

1 κουταλάκι μέλι

χυμό από φρέσκο λεμόνι

1 κούπα βραστό νερό

Εκτέλεση  Ανακατεύουμε την κανέλα στο βραστό νερό και αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μέλι, χυμό από φρέσκο λεμόνι και ανακατεύουμε. Δεν προσθέτουμε το μέλι σε ζεστό νερό γιατί θα σκοτώσει τα οφέλη του μελιού.

Κανέλα στην el.wikipedia


 

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response