close
Λάχανο

Λάχανο

Το λάχανο ανήκει στην «οικογένεια» των κραμβοειδών ή σταυρανθών λαχανικών, μαζί με το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τη λαχανίδα, τη ρόκα και το ραπανάκι.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αγαπημένο λαχανικό της ελληνικής κουζίνας, το οποίο καταναλώνεται συχνά, είτε σε σαλάτες ή ως συστατικό παραδοσιακών μαγειρευτών φαγητών, ενώ παράλληλα, ξεχωρίζει διατροφικά εξαιτίας της ποικιλίας θρεπτικών συστατικών που προσφέρει.

Ιστορία του λάχανου

Το λάχανο καλλιεργείτο αρχικά στις περιοχές της Ασίας και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη το 600 π.Χ. Οι διάφορες ποικιλίες αναπτύχθηκαν με την πάροδο των χρόνων. Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν το λάχανο κυρίως για την ανακούφιση τους από την ουρική αρθρίτιδα, τους  πονοκεφάλους και τα συμπτώματα δηλητηρίασης από μανιτάρια. Ο Θεόφραστος το αναφέρει με το όνομα «κράμβη». Η αρχαιοελληνική λέξη «λάχανον» αναφερόταν στα χορταρικά και όχι στην «κράμβη» του Θεοφράστου. Φαίνεται πως με την πάροδο του χρόνου παρέμεινε και ονομάζεται λάχανο. Ο Έλληνας γιατρός Χρύσιππος αφιέρωσε τη δουλειά του ειδικά στο λάχανο, ο Πυθαγόρας αναφέρει τις μαλακτικές ιδιότητές του. Ο Έλληνας ιατρός Κάτων θεωρούσε το λάχανο αντικαρκινικό και θεραπευτικό για τις πληγές, τα έλκη, τα αποστήματα, την αϋπνία, τη μελαγχολία και λίγο πολύ και σήμερα οι επιστήμονες του αποδίδουν τέτοιες ιδιότητες

Διατροφική αξία στο λάχανο

Σε οποιαδήποτε ποικιλία και αν ανήκει (άσπρο, κόκκινο κ.λπ.), είτε είναι ωμό είτε βρασμένο, είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για την υγεία μας, αφού περιέχει: Βιταμίνη Α, Βιταμίνη β6, Βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, Φολικό οξύ,( φυλλικό οξύ ή φολασίνη) Φώσφορο, Θείο, Κάλιο, Νάτριο, Μαγνήσιο, Μαγγάνιο και πληθώρα αντιοξειδωτικών.

Το λάχανο έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία του οργανισμού λόγω συνδυασμού βιταμινών και αντιοξειδωτικών που περιέχει.

Ποιο συγκεκριμένα περιέχει μεγάλη ποσότητα από τις ουσίες γλυκοσινολάτες οι οποίες όταν διασπώνται κατά την πέψη μετατρέπονται σε ισοθειοκυανάτες.

*Οι ισοθειοκυανάτες  έχει αποδειχθεί ότι παρουσιάζουν ισχυρή αντικαρκινική δράση για διάφορες μορφές καρκίνου όπως της ουροδόχου κίστης, του μαστού του παχέος εντέρου, των ωοθηκών, του πνεύμονα, του προστάτη και άλλα.

*Επιπλέον μελέτες έχουν δείξει ότι οι ισοθειοκυανάτες είναι ουσίες που προστατεύουν το πεπτικό σύστημα από έλκη.

Παράλληλα περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η βιταμίνη c, τα καροτενοειδή αλλά και πλήθος πολυφαινολών. Τα αντιοξειδωτικά αυτά βρίσκονται σε αφθονία στο κόκκινο λάχανο αλλά και στο πράσινο, όπως και στο άσπρο σε λιγότερη ποσότητα.

*Οι  αντιοξειδωτικές ουσίες, όταν λαμβάνονται σε επαρκή ποσότητα μας προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες που προκαλεί πολυάριθμες ασθένειες.

*Επίσης οι πολυφαινόλες και ιδιαίτερα οι ανθοκυανίνες, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μας προστατεύουν από χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις.

Καρδιαγγειακή υγεία: Το λάχανο βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Αυτό συμβαίνει επειδή το λάχανο έχει την ικανότητα να δεσμεύει τα χολικά οξέα που εκκρίνονται από τη χολή κατά τη διαδικασία της πέψης με αποτέλεσμα να μειώνεται η συγκέντρωση χοληστερόλης στο αίμα.

Οφέλη στο λάχανο

*Ωφελεί σε άτομα που υποφέρουν από άσθμα, βρογχίτιδα, βραχνάδα ρευματισμούς, ουρική αρθρίτιδα και ισχιαλγίες αλλά και σε περιπτώσεις νευρικών διαταραχών, αϋπνίας, μελαγχολίας και χρόνιας κούρασης. (τα φύλλα ψημένου λάχανου στο φούρνο και τοποθετημένα στο στήθος συντελούν στη θεραπεία του αναπνευστικού)

*Τα ζεστά φύλλα λάχανου (μπορούμε να τα σιδερώσουμε ελαφρά ή να τα αφήσουμε για λίγο στο φούρνο) ανακουφίζουν από τους πόνους στις κλειδώσεις.

*Τα επιθέματα από ψημένα λαχανόφυλλα αλειμμένα με λάδι ανακουφίζουν από τις αιμορροΐδες.

*Επίσης, βοηθάει ιδιαίτερα σε περιπτώσεις αναιμίας και διαβήτη, ενώ καθαρίζει το έντερο από παράσιτα.

*Έρευνες έδειξαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν λάχανο διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα.

*Η σουλφοραφάνη που περιέχει φαίνεται να προφυλάσσει και από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο θεωρείται η πρωταρχική αιτία του έλκους στο στομάχι.

*Το ζουμί από βρασμένο λάχανο είναι διουρητικό.

*Περιέχει ελάχιστες θερμίδες, κάνει καλό στα νεφρά, στο γαστρεντερικό σύστημα, στις δυσπεψίες, στη δυσκοιλιότητα, στο δέρμα και στο συκώτι.

*Αν έχετε βραχνιάσει, πιείτε ένα ρόφημα που θα φτιάξετε από ζεστό ζουμί φρέσκου λάχανου ανακατεμένο με λίγο μέλι.

*Το ζουμί του λάχανου είναι εξαιρετικά διουρητικό, περιέχει πολλά μέταλλα και συνίσταται σ όσους παθαίνουν κράμπες ή υποφέρουν από το στομάχι τους. Αποφύγετε το λάχανο αν έχετε υποθυρεοειδισμό.

Περιληπτικά  

1)  Είναι Ιδανικό για την απώλεια βάρους

2)  Κάνει καλό στην υγεία του εγκεφάλου

3)  Κατά των πονοκεφάλων

4)  Βοηθά στη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης

5)  Αντικαρκινικές ιδιότητες

6)  Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού

7)  Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, για λαμπερό δέρμα

8)  Αντιφλεγμονώδες και ρυθμιστής του σακχάρου στο αίμα

9)  Κατά των συμπτωμάτων του αλκοόλ

Διαβάστε και εδω


 

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response