close
Τροφές, Βότανα & Θεραπείες

Μήλο – Μηλιά – Ιδιότητες – Φρούτο

Μήλο τον γιατρό τον κάνει πέρα

Μήλο, από τα πιο διαδεδομένα δέντρα, ευδοκιμεί σε όλα τα κλίματα και όλες τις συνθήκες. Ο καρπός της είναι μεγάλης θρεπτικής αξίας.

Δένδρο: Το δέντρο είναι φυλλοβόλο και φτάνει τα 5-12 μέτρα ύψος.

Φύλλα: Τα φύλλα του έχουν ελλειψοειδές σχήμα και μυτερή άκρη.

Άνθη: Ανθίζει την άνοιξη με άσπρα άνθη (ελαφρά ροζ στην αρχή), 2.5-3.5 cm σε διάμετρο, με πέντε πέταλα.

Καρποφορία: Τα φρούτα ωριμάζουν το φθινόπωρο, και συνήθως έχουν διάμετρο 5-9 cm (και σπάνια μέχρι και 15 cm). Καρποφορεί από το 4ο –6ο έτος.

Η μηλιά καλλιεργείται για τον θαυμάσιο καρπό της. Επειδή συντηρείται πολλούς μήνες στα ψυγεία, μπορούμε να τον βρούμε σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου

Μηλιά ΜήλοΘρεπτική αξία

Είναι ο προστάτης της υγείας μας!

Προστατεύει από την άνοια, ελαττώνει την κακή χοληστερόλη, ελαττώνει  τον κίνδυνο του καρκίνου των πνευμόνων, του παχέος εντέρου και του προστάτη και, τέλος, ελαττώνει τον κίνδυνο να αυξηθεί ανεπιθύμητα το βάρος μας.

Tο μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες & μεταλλικά στοιχεία ενώ περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ. Βοηθά στην πέψη καθώς και στην καύση του λίπους.

  • τη χοληστερίνη
  • την πίεση
  • την υπεργλυκαιμία
  • τις καρδιοπάθειες
  • την όρεξη
  • τον καρκίνο
  • τους ιούς

Έχοντας πολύ λίγες θερμίδες βοηθά τον οργανισμό να διατηρηθεί υγιής. Είναι καλό να καταναλώνεται μετά από κάποιο γεύμα γιατί έχοντας πολύτιμες θρεπτικές ουσίες βοηθά στο μεταβολισμό του οργανισμού και την γρηγορότερη πέψη.

Περιέχουν μια ουσία -πηκτίνη- που επηρεάζει το μεταβολισμό της γλυκόζης και βοηθά στη διατήρηση των επιθυμητών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Σε μια υπογλυκαιμική φάση ένα μήλο ικανοποιεί την επιθυμία για γλυκό και εξαλείφει την ατονία ή τη ζάλη που προκαλούν τα χαμηλά επίπεδα της γλυκόζης.

Γενικά, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη του μήλου, δεν προκαλείται απότομη άνοδος στα επίπεδα της γλυκόζης, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τη διατήρηση της επιθυμητής ευγλυκαιμίας(η διατήρηση της ευγλυκαιμίας είναι ζωτικής σημασίας για τους ιστούς).

Προτιμήστε τα φρέσκα μήλα, από τους χυμούς, γιατί προσδίδουν μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας.

Μερικοί συνιστούν μηλοθεραπεία μιας ή δυο ημερών. Τις μέρες αυτές, δηλαδή, τρώμε μόνο μήλα μαζί με τη φλούδα τους. Έτσι ανακουφίζεται το πεπτικό μας σύστημα, στομάχι, έντερα, συκώτι και νεφρά. Παράλληλα καθαρίζει το αίμα μας από τις τοξίνες των τροφών.

Τέλος σε περίπτωση διάρροιας συνιστάται ρύζι και μήλο.

Μήλο στην el.wikipedia


 

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response